OD OVE BILJKE SE NE PRAVI SAMO MED, VEĆ I PREUKUSAN ČAJ: Ukus će vas oduševiti!
Foto: Prinstcreen/Youtube/Emiramis kuhinja

morate znati

OD OVE BILJKE SE NE PRAVI SAMO MED, VEĆ I PREUKUSAN ČAJ: Ukus će vas oduševiti!

Čaj je vekovima popularno piće u mnogim kulturama, poznato po svojim zdravstvenim prednostima i raznovrsnim ukusima.

Objavljeno:

Cvetni čajevi, napravljeni od celih cvetova ili latica, pružaju nežnu aromu i prijatan miris.

Jedan od tih cvetnih čajeva je čaj od cvetova bagrema koji je pravo blago za zdravlje. Mesec maj je vreme kada cvetaju mirisni beli cvetovi bagrema. Ovi cvetovi ukrašavaju svaku granu drveta, a jarkozeleni ovalni listovi dodaju poseban izgled, čineći bagrem prelepim dodatkom vrtovima i prirodnim pejzažima.

Iako je danas bagremov čaj pomalo zaboravljen, on nudi mnoge prednosti za zdravlje. Bagrem (Robinia pseudoacacia) je drvenasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Njeni cvetovi, mahune i plodovi podsećaju na grašak. Bagrem potiče iz Severne Amerike, ali raste širom sveta, uključujući i naše krajeve.

Bagrem
foto: Printscreen/youtube/BorisTeodosijević

Bagremov čaj se vekovima koristio u narodnoj medicini i drevnim lekovima za lečenje raznih bolesti. Njegova upotreba uključuje gumu (poznatu kao arapska guma), ekstrakte, listove, koru, stabljike, plodove i korenje.

Cvetovi bagrema su intenzivnog mirisa i slatkog ukusa, te se koriste i u kulinarstvu. Možete ih, kao cvetove zove, uvaljati u testo za palačinke i pržiti.

Živeo je 100 godina, a svaki dan je pio tečnost koju obično prosipamo!

Za pripremu čaja, cvetovi se beru neposredno pre otvaranja, dok su listovi još mladi. Suše se na toplom i senovitom mestu. Nakon sušenja, cvetovi se čuvaju u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi kako ne bi izgubili aromu.

Bagremov čaj je najefikasniji za iskašljavanje i ublažavanje visoke temperature, pa ga je korisno pripremiti tokom sezone prehlade i gripa.

Tradicionalno, bagrem se koristi za:

– Zdravlje srca – Zdravlje jetre – Problemi sa kožom – Problemi sa varenjem – Jačanje imuniteta – Stimulacija metabolizma – Zdravlje respiratornog sistema – Menstrualni problemi – Zdravlje očiju – Ubode insekata

Lekovita svojstva bagremovog čaja

Naučna istraživanja su identifikovala brojna biljna jedinjenja u bagremu koja mu daju lekovita svojstva. Cvetovi bagrema sadrže flavanoide, vitamin C, minerale, eterično ulje, glikozide, pektine, smolu i tanine, dok semenke sadrže proteine, ugljene hidrate, vitamine A, C i B kompleksa, gvožđe, magnezijum, cink i fosfor.

U narodnoj medicini, bagremov čaj se koristi zbog svojih antiinflamatornih svojstava kod gripa, prehlade, groznice i kašlja. Takođe deluje kao antispazmodik, pa topli čaj od bagrema ublažava grčeve i bolove u stomaku i pomaže kod glavobolje. Cvetovi bagrema podstiču lučenje žuči, snižavaju holesterol i imaju diuretičko i laksativno dejstvo, poboljšavajući varenje i ublažavajući opstipaciju.

Bagremov čaj pomaže kod reume, gastritisa, gorušice i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. U homeopatskoj medicini koristi se i za brže lečenje astme i bronhitisa.

Recept za čaj od cvetova bagrema

Ako u vašoj blizini raste bagrem, možete sami ubrati cvetove kako biste uvek imali čaj pri ruci. Evo kako da ga pripremite:

1. Berite cvetove bagrema i odvojite ih jedan po jedan. 2. Isperite ih pod tekućom vodom i u razblaženom sirćetu, pa ostavite da se osuše. 3. Sušite cvetove na papiru za pečenje u rerni na niskoj temperaturi ili na čistoj pamučnoj krpi na suvom mestu. 4. Čuvajte osušene cvetove u sterilnoj tegli sa hermetičkim poklopcem.

Za pripremu čaja:

1. Prokuvajte 250 ml vode. 2. Dodajte jednu kašičicu suvih cvetova bagrema i sklonite sa ringle. 3. Pokrijte i ostavite da odstoji do 30 minuta. 4. Procedite čaj u šolju.

Čaj poslužite topao, zasladite medom i po želji dodajte nekoliko kapi svežeg limunovog soka. Kod problema sa disajnim organima, zasladite ga bagremovim medom i pijte 1-3 šolje dnevno.

Gde kupiti čaj od bagrema?

Čaj od bagrema možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, specijalizovanim prodavnicama čaja, biljnim apotekama ili onlajn prodavnicama. Takođe ga možete nabaviti od proverenih travara ili proizvođača organske hrane.

Napomena

Trudnice, dojilje i deca treba da izbegavaju proizvode od bagrema. Pre upotrebe, konsultujte se sa lekarom.

Bonus video:

24:55

KVIZ-S07-EP35

(Espreso/Krstarica/M.S./Espreso zabava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.